0599 35 152 ; Mob: 041 352 067 info@kading.si

Kako izdelati spletno stran

Ali je mogoče spletno stran narediti povsem brez stroškov?

Običajno je to prvo vprašanje in tudi razlog, da razmišljamo, ali bi se izdealave spletne strani lotili sami. Odgovor je NE. Tudi, če se boste izdelave spletne strani lotili sami, je najmanj kar boste morali plačati zakup domene (spletnega naslova) in spletnega gostovanja. Spletno gostovanje je zakup prostora na spletnem strežniku na katerega boste spletno stran namestili. Okvirni strošek registracije domene s končnico .si se trenutno giblje okrog 9 EUR, strošek vsakoletne obnove pa je cca 17 EUR. V nadaljevanju tega prispevka boste zasledili, da je treba računati še z nekaterimi drugimi izdatki. Ampak počasi, ponudnika spletnega gostovanja boste potrebovali šele, ko boste imeli na splet kaj postaviti.

Ali je smiselno, da se izdelave spletne strani lotim sam?

Poenostavljen odgovor na to vprašanje je naslednji. V izdelavo spletne strani se podajte, če želite spoznati tehnologijo izdelave in se morda s tem kasneje tudi ukvarjati. Izdelava spletne strani zgolj za vaše lastne potrebe vam bo vzela preveč časa in vam jo odsvetujem. Seveda so tudi izjeme, kot je na primer izdelava spletne strani za pisanje lastnega bloga. Da bomo lažje razumeli o čem je govora v nadaljevanju povzemam osnovne možne pristope izdelave.

Kako si lahko sam naredim spletno stran?

Prvi način, to je programiranje spletne strani zagotovo ne pride v poštev, ker je čas potreben, da bi se za to usposobili enostavno predolg. Ta pristop je možen le, če ste odločeni, da se boste s spletnimi stranmi profesionalno ukvarjali, kar pa predvidevam, da za bralce tega prispevka ni aktualno.

Uporaba spletnih platform

Drugi in hkrati najbolj enostaven način je, da si spletno stran izdelamo z uporabo orodij spletnih ponudnikov. Primer takih ponudnikov so Wix.com, Weebly, webs.com, shopify.com in podobni. Te platforme imajo svojo pozitivno kot tudi negativno plat. Najprej je treba povedati, da niso brezplačne, čeprav se pogosto tako predstavljajo. Če ne želite, da bi se vaša spletna stran pojavljala na nekem neprepoznavnem spletnem naslovu npr. weebly.com/mojepodjetje.si vas bo pri Weebly.com to stalo najmanj 84 EUR. Za bolj resno uporabo boste morali odšteti pa 276 EUR. V prid tovrstnim platformam govori dejstvo, da je to najbolj enostaven in praktično edini način, da brez znanja postavite svojo spletno stran. Vsem, ki se z resnimi nameni podajate v podjetniške vode uporabo tovrstnih platform odsvetujem, saj boste prej ko slej naleteli na nepremostljive omejitve.

Izdelava z uporabo odprtokodnih CMS sistemov

Tretji in po mojem mnenju pogojno edini racionalen način je, da si svojo spletno stran izdelate z enim od odprtokodnih CMS sistemov kor so WordPress, Drupal in Joomla. V naštetem vrstnem redu se giblje tudi število njihovih uporabnikov. Velja omeniti, da delež uporabnikov platforme WordPress presega polovico vseh uporabnikov odprtokodnih CMS sistemov. Dejstvo je, da je uporaba tovrstnih sistemov relativno nezahtevna in se z osnovami relativno hitro seznanimo. Dobro pa je vedeti, da je za resnejši pristop potrebno pridobiti vsaj osnovno znanje HTML, CSS, PHP in podatkovnih baz, zlasti MySQL.

Katera znanja bomo še potrebovali?

Potrebno je še vsaj osnovno znanje uporabe grafičnih orodij kot sta Photoshop, Illustrator. Poznati moramo tudi katero od orodij za prenos datotek med lokalnim računalnikom in spletnim strežnikom (File Zilla, WinSCP, FireFTP ipd.) in orodja za razvoj spletnih strani v lokalnem okolju (na našem PC-ju) kot so WAMP ali XAMP.

 

Minimalni stroški, ki se jim ne boste mogli izogniti

Na žalost pa tudi s temi orodji povsem brez stroškov ne bo šlo. Najmanj kar boste potrebovali bo strošek registracije domene in zakup gostovanja na spletnem strežniku. Zelo verjetno boste morali kupiti tudi katero od grafičnih predlog (ang. theme) in programskih vtičnikov (ang. plugins). Z njimi boste omogočili potrebne funkcionalnosti spletne strani. Potrebovali boste tudi grafično gradivo (npr. forografije, ikone, vektorske sličice ipd.). Tudi za njih boste morali odšteti tudi nekaj denarja. Predvsem pa je treba vzeti v zakup, da boste za postavitev, kolikor toliko resne strani, potrebovali precej časa za učenje.

Zaključne misli

Izdelava spletnih strani je kompleksno področje, ki zahteva vsaj osnovno poznavanje spletnih tehnologij in se je ni mogoče naučiti »čez noč«. Obstajajo bližnjice v obliki spletnih portalov ponudnikov t.i. brezplačnih spletnih strani. Za njihovo uporabo ne potrebujemo posebnega znanja, so pa za resne poslovne namene neuporabne pa tudi brezplačne niso. Uporabno spletno stran si lahko izdelamo sami z uporabo odprtokodnih CMS sistemov med katerimi po številu uporabnikov in kakovosti podpore izstopa platforma WordPress. Za izdelavo spletne strani v WordPress pa boste morali osvojiti kar nekaj znanja, predvsem pa se učiti iz izkušenj. Če se boste odločili, da si spletno stran izdelate sami, imejte pred očmi tudi končni cilj, to je, da vas bodo obiskovalci na spletu tudi našli. Tu pa se začne že novo področje,  ki se mu reče SEO oz. optimizacija za spletne iskalnike (ang. Search Engine Optimization), ki pa odpira povsem nova poglavja.

Skratka, če si želite postaviti preprosto spletno stran za blog potem vsekaor poskusite sami, če pa potrebujete spletno stran za poslovne namene in pričakujete, da vam bo prinesla nove kupce oziroma stranke, potem pa izdelavo raje zaupajte strokovnjakom.