0599 35 152 ; Mob: 041 352 067 info@kading.si

Čemu služijo SSL certifikati

SSL certifikat je digitalno varnostno potrdilo, ki jamči pristnost identitete in s tem verodostojnost spletnega mesta. SSL v angleškem jeziku pomeni Secure Sockets Layer in je oznaka za kriptografski protokol, ki ob pošiljanju podatke zakodira v šifrirano obliko. S tem omogoči varno spletno komunikacijo. Certifikati prestrezanja podatkov sicer ne preprečijo, vendar pa kodirani podatki dobijo nerazumljivo obliko in so tako zavarovani pred zlorabami.

Kako ugotovimo ali spletna stran uporablja varnostni certifikat?

Da spletno mesto uporablja zaščiteno povezavo oziroma SSL certifikat na prvi pogled ugotovimo po tem, da se URL naslov začne z oznako HTTPS. Za razliko od zaščitenega je oznaka nezaščitenega mesta HTTP. V preteklosti se je SSL protokol uporabljal predvsem v spletnih trgovinah, kot varovalo zaupnih podatkov kot so številke bančnih kartic, davčne številke ipd. Trenutni aktualni trend je, da se s certifikati zaščiti vse spletne povezave. Spletni iskalnik Google Crome že nekaj časa pri vseh spletnih naslovih, ki niso zaščiteni s certifikatom, ob kliku na ikono na levi strani URL naslova pokaže varnostno opozorilo.

Katere so prednosti uporabe certifikatov?

Na spletnih mestih, kjer prenašamo občutljive podatke velja vsekakor uporabljati SSL certifikate. Smiselno jih je namestiti tudi na druge spletne strani saj iskalnik Google stranem z varnostnim certifikatom dodeli višjo pozicijo. Nekateri ponudniki spletnega gostovanja že ponujajo domenske SSL certifikate brezplačno. Za enkrat uporaba sicer ni obvezna (z izjemo spletnih trgovin, ki omogočajo kartična plačila), bodo pa spletne strani brez certifikata zagotovo v rezultatih iskanja slabše rangirane. Sklepamo lahko, da je tudi vse več obiskovalcev, ki takšno spletno stran hitro zapustijo. Certifikat je nekakšen pokazatelj verodostojnosti zato je dolgoročno upravičeno pričakovati, da bodo spletni iskalniki prikazovali le spletne strani z nameščenim certifikatom.

Torej, če že imate spletno stran ali o njeni postavitvi razmišljate, svojega ponudnika spletnega gostovanja obvezno povprašajte po namestitvi varnostnega certifikata.